Onderhoud reddingsvesten

19 maart 2020

De doe-het-zelf-red-vest-test voor iedereen

Zorg zelf voor een bedrijfszeker automatisch vest. Er zijn in het verleden testen gedaan bij verschillende automatische vesten waarbij tot schrik van de testers en fabrikanten niet alle vesten opengingen. Hiervoor zijn eenvoudige oorzaken aan te geven: CO2-patroon niet vol, niet gespannen activeringsmechanieken, of ontbrekende of niet-werkende smelttabletten. Als u de volgende punten naloopt, kunt u rekenen op een goed functionerend vest.

 1. Zoek het etiket of het label waarop de capaciteit van het vest genoemd staat. Tot 50 Newton hebben we te maken met een drijfhulpmiddel, 150 Newton is voor licht gebruik in de zomer, 275 Newton is het standaardvest voor over uw zeilpak.
 2. Draai de CO2-patroon uit het vest en kijk het na: alleen als de patroon is doorboord of verroest is het toe aan vervanging. Een beetje vaseline op de patroon en de schroefdraad beschermt tegen corrosie. U kunt een O-ring zien zitten die voorkomt dat het opgeblazen vest lekt. Pas op dat die erin zit en blijft zitten! Nu kan het vest niet meer per ongeluk opblazen en kunt u het rustig bekijken. Pakt u er nog eens de gebruiksaanwijzing bij van de fabrikant. Het kan u een hoop wijzer maken over de specifieke eigenschappen van uw vest.

  PAS OP: punt 3 en 4 zijn afhankelijk van het type vest dat u heeft. Zie gebruiksaanwijzing (eventueel downloaden van de website van de fabrikant!)

 3. De smelttablet losmaken en bekijken. Zit er een groen vlakje aan het activeringsmechaniek, dan klapt dat uit als de smelttablet niet meer in orde is en activeert het mechaniek. In een vochtige omgeving kan de tablet verpulveren. Het gevolg is dat de CO2-patroon wordt geactiveerd. Zo nodig dus (laten) vervangen door een nieuwe tablet.
 4. Bedien het activeringsmechaniek met de hand (door aan het koordje te trekken) en zie hoe de pin omhoog komt om de CO2 patroon te doorboren.
 5. Om te zorgen dat het vest áán blijft, moet de ceintuur het vest op zijn plaats houden. Dat betekent dat er aan het eind een stopper zit die voorkomt dat de ceintuur spontaan losschiet. U kunt ook de ceintuur omzomen aan het eind. De gesp moet in goede conditie zijn.
 6. Eventuele houtje-touwtjes waarmee u het vest aan uw jack kunt bevestigen kunt u beter niet gebruiken. Trekt u de jas plus vest even uit, dan is de verleiding groot om het vest niet meer met de ceintuur te sluiten. U loopt dan het risico dat u de jas én het vest kwijt bent als u te water zou raken.
 7. De KNRM wil het gebruik van kruisbanden bevorderen. Moet u uit het water worden getild, dan komt uw vest met u erin weer aan boord. Zou u van grote hoogte te water moeten springen, dan kan het vest uit geraken tijdens de het te water raken door omhoog te schieten. Kruisbanden voorkomen dit. Doe ze niet te strak om luchtinsluiting in uw kleding te voorkomen. Natuurlijk moet ook bij het gebruik van kruisbanden de ceintuur aangetrokken zijn, anders drijft uw vest wel, maar u niet…
 8.  U kijkt tenslotte het hele vest nog eens na op slijtplekken of mogelijke beschadigingen. Zo nodig kan het keuringstation een reparatie doen. Informeer bij de fabrikant.
 9. Om te testen of het vest niet lekt, blaast u het vest het liefst op met een pompje. Als u het opblaast met de mond, komt er vocht in de long van het vest. Natuurlijk wel zorgen dat de CO2-patroon en de smelttablet uit het vest gedraaid zijn. U laat het in opgeblazen toestand 24 uur liggen. In de zomer kunt u er ook even mee te water gaan: nu kunt u uw reddingvest eens in werking meemaken!
 10.  Alles in orde? Plaats alle onderdelen terug en vouw het vest zorgvuldig op volgens de gebruiksaanwijzing. Een verkeerd opgevouwen vest kan weigeren. Zorg dat het touwtje van het activeringsmechaniek bereikbaar is, maar gebruik het niet als houvast. Bewaar het vest op een hangertje.

Onderhoud
Na gebruik spoelt u het vest met schoon, zoet water af en laat het op een hangertje drogen. In de winter kunt u het vest een beetje opgeblazen weghangen, om de vouwen te ontlasten. U draait de CO2–patroon los en vet het in met vaseline om roest te voorkomen. Als u het vest weer opvouwt zorgt u dat het touwtje van het activeringsmechaniek gemakkelijk te bereiken is (maar gebruikt u het niet als houvast!).

Voor de vakman?
Als u zelf uw vest kunt nakijken, waarom zou u het dan nog laten keuren? Omdat de specialist van het keuringstation, die al duizenden vesten door zijn handen heeft laten gaan, de meeste ervaring heeft, is een keuring van vitaal belang. Hier kan worden geconstateerd of alle onderdelen nog in goede conditie zijn en naar behoren werken. Zij zetten uw vest op druk en kunnen het zo nodig meestal repareren. U heeft uw reddingvest om erop te kunnen vertrouwen, anders had u de investering net zo goed achterwege kunnen laten. In de gebruiksaanwijzing kunt u vinden hoe vaak het vest gekeurd moet worden. Bij intensief gebruik is ieder jaar geen overbodige luxe. U bent uw leven zonder reddingvest niet zeker. Maar heel wat mensen hebben hun leven juist te danken aan een goed werkend reddingvest.

Bekijk hier het overzicht van onze reddingsvesten en accesoires.

Deze informatie is oorspronkelijk door de KNRM uitgegeven onder de vlag van het project Varen doe je samen! waarin de KNRM participeert.

De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen en ontvangt geen subsidie.
Wordt donateur! www.knrm.nl

19-03-2020
Contactgegevens

Gouden Boayum 6
8621CV, Heeg

T. 0852737185
E. [email protected]

KvK: 72477954

Volg ons op social media

Nieuwsbrief
Op deze site kun je veilig betalen met:
iDEAL
PayPal